Het klassieke kerngezin geldt niet langer als maatstaf

Homepagina Forums Het klassieke ‘kerngezin’ is niet langer de maatstaf Het klassieke kerngezin geldt niet langer als maatstaf

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #1979
  Tineke
  Sleutelbeheerder

  Dat het klassieke kerngezin (vader, moeder, kinderen) niet meer de maatstaf is van een ‘gewoon’ gezin, is niet nieuw. In onze huidige maatschappij zien we dat er doorheen de tijd, verschillende alternatieve gezinsvormen zijn ontstaan (o.a. samengestelde gezinnen, alleenstaande ouders met een gedeeld ouderschap met de andere ouder na scheiding, bewust single ouderschap, homosexuele koppels die ouders worden via donor, enz), die hun plaats hebben gekregen binnen onze cultuur. Dit is een sociologisch gegeven. De ethische vragen die deze vormen mogelijks oproepen, worden met de grootste zorg bekeken, met als hamvraag hoe verhoudt het recht van de (potentiële) ouders zich ten aanzien van het recht van het (ongeboren) kind.
  Als contextueel denkers , geïnspireerd door Nagy, willen we voor ieder lid van het gezinssysteem zorg hebben, met een voorkeur voor de toekomstige generatie, met name de nog ongeboren kinderen.

  De aankondiging van het nieuwe programma van VTM , ‘ik wil een kind’, verontrust ons dan ook bijzonder. Het format laat wensouders toe om met een onbekende samen een kind te verwekken, met de afspraak op voorhand dat ze het kind samen hebben, maar apart zullen opvoeden en verzorgen in een vorm van co-ouderschap. Dit laat ons huiveren. Dit betekent immers dat wij beslissen , nog voor de conceptie van het kind, dat dit kind in twee systemen zal opgroeien, met wellicht verschillende normen, waarden, gewoonten , enz. Dit is ronduit immoreel. We weten immers uit onderzoek en jarenlange klinische ervaring, welke nefaste gevolgen het voor het kind kan hebben te moeten ontwikkelen in gesplitst ouderschap. Vaak heeft dit te maken met echtscheidingen en dit is dan geen bewuste keuze. Nog nooit heeft iemand met zijn partner een kind verwekt vanuit het voornemen te scheiden en het apart op te voeden. Maar soms loopt het leven zo en gaan we op zoek naar levensvormen die zo min mogelijk schadelijk zijn voor het kind.
  Dit is net het kwalijke aan deze format, hier wordt bewust gekozen om een kind nog voor het geboren wordt , in een split te plaatsen. de titel alleen al ‘ik wil een kind’, legt meteen de eenzijdige nadruk op de wens van de de toekomstige ouder die een kind wil, zonder ook maar enige rekening te houden met de rechten van het kind. Ik wil een man, of ik wil een huis, daar kunnen we ons nog iets bij voorstellen, dit gaat enkel over volwassen mensen , die bvb huwen met iemand die ze nog nooit ontmoet hebben, of in een huis gaan wonen dat ze nog nooit hebben gezien. Hier berokkenen ze echter geen schade aan onschuldige derden. Deze nieuwe format echter, speelt met toekomstige levens en zet hen in als entertainment voor de sensatiebelustigde kijker en voor de inkomsten van de adverteerders.

  We doen dan ook graag een oproep om dit met luide stem te voorkomen en mogelijks de kans te krijgen om dit aan te klagen bij de desbetreffende bevoegden van dit programma.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.