Standpunt Contextuele Actie Vlaanderen

Homepagina Forums Standpunt Contextuele Actie Vlaanderen Standpunt Contextuele Actie Vlaanderen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #1950
  Tineke
  Sleutelbeheerder

  Contextuele Actie Vlaanderen vindt dat om het beroep van psychotherapeut te mogen uitvoeren men als volgt moet gekwalificeerd zijn :

  – Een bachelor- of masteropleiding die garant staat voor de noodzakelijke psychologische
  inzichten.
  – Een vierjarige therapieopleiding.

  De toegang tot het beroep beperken tot alleen masters in de psychologie is de een miskenning van andere opleidingen die eveneens een basis voor deskundigheid bieden voor de noodzakelijke psychologische inzichten. We vragen dan ook dat deze opleidingen gewaardeerd worden als onderbouw voor een psychotherapeutische opleiding.

  #1955
  Jan PermentierJan Permentier
  Sleutelbeheerder

  Een grote meerderheid – méér dan 90% van onze leden heeft binnen de week gereageerd op onze vraag mbt tot ons standpunt.
  Méér dan 80% van de leden keurden de oorspronkelijke tekst goed.

  Eén lid keurde niet goed omdat véél vroeger, bij de eerste groep afgestudeerden bij Leren over Leven, er nergens een therapieopleiding van 4 jaar was. Dit lid schoolde regelmatig bij. In onze tekst vatten we dit probleem niet.
  Op de website van de Fod staat vandaag te lezen:
  “Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest van 16 maart 2017 geoordeeld dat personen die op 1/09/2016 reeds de psychotherapie uitoefenden maar niet in aanmerking komen voor een verworven recht omdat ze niet aan de voorwaarden beantwoorden, de psychotherapie verder mogen blijven uitoefenen zonder bijkomende voorwaarden.”

  Eén lid had voorbehoud voor de bachelor opleiding, en zoekt via een schakeljaar de vooropleiding van bachelors te verbeteren in functie van het geven van psychotherapie.
  Ze kon het standpunt daarom niet onderschrijven.

  Een ander lid stond positief maar had vragen rond de tekstformulering.

  Twee leden hebben niets van zich laten horen.

  Het CAV bestuur stelt:
  Omwille van het feit dat CAV géén ‘beroepsvereniging’ wil of kan CAV niet ‘opkomen’ in deze kwestie. Ofschoon het standpunt duidelijk is blijft CAV ver van acties en platforms waar men het opneemt om bachelors in de menswetenschappen ook in de toekomst toegang te geven tot het uitoefenen van de psychotherapie.

  Het bestuur dankt alle leden voor de zeer vlotte respons, waardoor dit duidelijk standpunt kon geformuleerd worden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.