Contextuele Actie Vlaanderen

Iván Böszörményi-Nagy (1920-2007)

Ivan Boszormenyi-Nagy werd geboren op 19 mei 1920 in Boedapest. Hij werd psychiater en hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Boedapest. In 1950 emigreerde hij naar de Verenigde Staten.
In 1957 werd Nagy directeur van de afdeling gezinspsychiatrie van het Eastern Pennsylvania Psychiatric Institute, Philadelphia. De gezamenlijke zittingen van staf, schizofrene patiënten en hun families waren in de evolutie van zijn denken een keerpunt. Sinds die periode ontwikkelde hij, in dialoog met andere gezinstherapeuten, de contextuele therapie. Nagy integreerde in zijn manier van denken en werken invloeden uit de psychoanalyse en de gezinstherapie. Hij werd daarbij onder meer beïnvloed door Kalman Gyarfas, de psychoanalyticus Ronald Fairbairn en vooral door de filosoof Martin Buber, voor wie een mens slechts mens is in relatie tot de andere.

Ivan Boszormenyi-Nagy
Ivan Boszormenyi-Nagy

1963 -1970: Associate Professor in de psychiatrie aan het Jefferson Medical College, Pennsylvania, Philadelphia.
1963: Oprichting van het Family Institute of Philadelphia.
1964: Eerste cursus in Nederland, op initiatief van Amy Van Heusden
1973: Verschijnen van Invisible Loyalities, geschreven samen met Geraldine Spark.
1974: Associate Professor in de psychiatrie aan de universiteit van Pensylvania, Philadelphia.
1974: Hoofd afdeling gezinstherapie aan het Hahneman Medical College te Philadelphia.
In 1986 verschijnt Between Give and Take, geschreven samen met Barbara Krasner
1987: Foundations of Contextual Therapy.
Tussen 1990 en 1997 leidde Nagy samen met Else-Marie van den Eerenbeemt, Nelly Bakhuizen en Roefke Carmiggelt-Polak een Masterclass Contextuele Therapie aan de Hogeschool van Amsterdam, waar heel wat Belgische en Nederlandse contextueel therapeuten in opleiding nader kennis konden maken met zijn benadering.
Na deze periode werd Nagy minder actief in het openbaar. Hij bleef echter denken over de verdere ontwikkeling van de contextuele benadering en over de toepassing ervan op verschillende domeinen.

Ivan Boszormenyi-Nagy overleed op 28 januari 2007

The Bridge Between. Een film over Ivan Boszormeny-Nagy